Wat is het verschil tussen klopboormachines en boorhamers?

Wat is het verschil tussen klopboormachines en boorhamers?

 

Het boren van gaten in steen en beton kan met verschillende soorten boormachines. De klopboormachine of de boorhamer. Maar welk soort boormachine moet je gebruiken voor welke soort klus, en wat zijn de verschillen tussen deze twee boren? Dat leggen we je hieronder uit.

De verschillen

Een klopboormachine heeft een klopfunctie en de boorhamer een hamerfunctie. Het grote verschil tussen de klopboormachine en de boorhamer zit in de slagkracht die wordt overgedragen op de boorkop. De kracht die door de hamerfunctie ervoor zorgt dat er een tik wordt gegeven op de kop van de boorhamer, is vele malen groter dan de kracht waarmee de klopfunctie van de klopboormachine werkt. De boorhamer is simpelweg gezegd gewoon een stuk krachtiger, waardoor je ook een boorhamer gebruikt om in beton te boren.   Dit is ook logisch aangezien de boorhamer door veel harder materiaal heen moet komen. Toch verschillen de klopfunctie en de hamerfunctie niet veel. De klopfunctie, de klopboormachine, draait niet alleen rond maar maakt ook een ‘kloppende’ beweging. Hierdoor komt de boor ook door de stenen muur heen.

De boorhamer gebruik je om in beton te boren, en geen klopboormachine. Wanneer je in bijvoorbeeld hout, metaal of tegels wilt boren kun je het beste een klopboormachine gebruiken. Om dit toe te lichten; de boorhamer is een stuk sterker dan de klopboormachine en komt dus ook heus wel door het materiaal heen.  Echter wanneer je in dit soort materiaal wilt boren kan het hoge toerental van de boorhamer ervoor zorgen dat het materiaal beschadigd raakt. De klopboormachine heeft over het algemeen twee versnellingen en een toerenteller waardoor je de machine precies kunt instellen voor de desbetreffende klus en dus netjes kan boren.

Ga je boren in beton gebruik je een betonboor. Deze boren hebben een stompe kop en bestaan uit zeer hard materiaal waardoor de boor met gemak door het beton komen. Betonboren hebben altijd een SDS-plus of SDS-max boorkop. Dit houdt in dat de boor heel goed is verankerd en de kans dat de boor losschiet klein is.

Ga je boren met een klopboormachine in wat zachtere materialen vergeleken met beton, gebruik dan ook hier de bijpassende boortjes voor. Op een klopboormachine zit gebruikelijk een snelspanboorkop. Dit is de meest gebruikelijke boorkop waar eigenlijk altijd de standaard hout, -metaal, - en steenboren in passen.

De verschillende typen boren zijn niet voor niets zo ontworpen dat ze zo goed mogelijk door het materiaal heen komen. Dus gebruik bijvoorbeeld een houtboor voor het boren in hout, een metaalboor voor het boren in metaal.

Boorhamer

  • Is groter en sterker dan een klopboormachine
  • Kan gebruikt worden om in beton te boren
  • Is voorzien van een SDS aansluiting

Boorhamers

Producten 1 tot 2 van 4 in totaal

Pagina

Klopboormachine

  • Is handzamer en compacter dan een boorhamer
  • Wordt gebruikt in hout of metaal. Steen is ook mogelijk
  • Is voorzien van een snelspanboorkop voor gewone boortjes

 

 

Klopboormachines

Producten 1 tot 2 van 6 in totaal

Pagina

7 juli 2020

Inschrijven voor de nieuwsbrief