Wat is de beste pomp voor ondergelopen kelders?

Wat is de beste pomp voor ondergelopen kelders?

In Nederland zijn ondergelopen kelders helaas geen zeldzaamheid. Met de toenemende kans op hevige regenval is het essentieel om de juiste maatregelen te nemen om schade aan eigendommen te voorkomen. Een van de meest effectieve oplossingen voor dit probleem is het gebruik van vlakzuigers, maar welke is de beste voor ondergelopen kelders? In deze blog duiken we dieper in de wereld van vlakzuigers en bekijken we specifiek het gebruik van vlotter- en schoon-/vuilwaterpompen.

Waarom een Vlakzuiger?

Voordat we in de technische details duiken, is het belangrijk om te begrijpen waarom een vlakzuiger de ideale keuze is voor ondergelopen kelders. Een vlakzuiger, ook wel dompelpomp of dweilpomp genoemd, is ontworpen om water efficiënt te verwijderen, zelfs op zeer lage niveaus. Hierdoor voorkomt het schade aan uw eigendom en voorkomt het de ontwikkeling van schimmel en vochtproblemen.

Is een vlotter noodzakelijk?

Een belangrijk aspect van een effectieve vlakzuiger is de aanwezigheid van een vlotter. De vlotter fungeert als een sensor die het waterniveau in de kelder bewaakt. Zodra het water een bepaald niveau bereikt, activeert de vlotter automatisch de pomp, waardoor het water wordt weggepompt. Dit automatische proces maakt de vlakzuiger bijzonder handig, omdat het water wegpompt zodra het niveau te hoog wordt. De pomp kan zo langere tijd onbeheerd gelaten worden. Een dompelpomp met een vlotter wordt dan ook vaak gebruikt in een vaste opstelling.

De keuze of een vlotter noodzakelijk is, hangt dus af van uw situatie en het gemak dat u wenst. Indien u de pomp alleen bij noodgevallen wilt gebruiken, is een vlotter niet altijd nodig. U gebruikt de pomp dan wanneer u denkt dat het nodig is. 

Verschillende vlotters

Er zijn verschillende soorten vlotters verkijgbaar. Zo zijn er balvlotters, buisvlotters en elektronische sensoren. Een balvlotter is over het algemeen het minst precies. De balvlotter zit met een kabel aan de pomp vast en blijft drijven op het water. Als het water een bepaalde hoogte heeft bereikt zal de pomp aanslaan. Dit is dus bij een vrij hoge waterstand. Ditzelfde geldt voor een buisvlotter of agma-vlotter. In de buis zit een balletje dat gaat drijven zodra hij in het water komt. Pas als dit balletje de bovenkant van de buis heeft bereikt, slaat de pomp aan. Pompen met een buis- of balvlotter zijn dus vooral geschikt voor plaatsen waar wel wat water kan blijven staan, maar het niveau niet te hoog mag komen.

De beste vlotter voor een vlakzuiger is een elektronische niveauschakelaar. Deze zijn er in verschillende varianten en met verschillende benamingen. Zo zijn er niveauschakelaars (PVE1902), Sensomaat-vlotters en crab-vlotters. De werking van deze sensoren is ongeveer hetzelfde. Zodra de sensor water detecteert, zal het de pomp inschakelen. Dit kan al bij een waterniveau van 1mm. 

De verschillende vlotters zijn vaak los verkrijgbaar, maar veel pompen hebben ze ook al ingebouwd. Ideaal dus!

Schoon- of Vuilwaterpomp: Welke is Geschikt?

Een andere overweging bij het selecteren van de beste vlakzuiger is het type pomp dat wordt gebruikt: schoonwater- of vuilwaterpomp.

  • Schoonwaterpomp: Ideaal voor het verwijderen van helder water zonder grote deeltjes. Deze pompen zijn geschikt voor situaties waarin het water hoofdzakelijk regenwater of lekken betreft.

  • Vuilwaterpomp: Ontworpen om water met grotere vuildeeltjes te verwerken, zoals modder en bladeren. Deze pompen zijn effectief bij overstromingen waarbij het water meer verontreinigingen bevat.

De keuze tussen een schoon- of vuilwaterpomp hangt af van de aard van de wateroverlast in uw kelder. Als u te maken heeft met diverse soorten vervuiling, is een vuilwaterpomp de verstandigere keuze.

Conclusie: Investeer in Kwaliteit voor Duurzame Bescherming

Bij het kiezen van de beste vlakzuiger voor ondergelopen kelders is het van vitaal belang om de behoeften van uw specifieke situatie in overweging te nemen. Investeren in een kwalitatieve vlakzuiger met een gevoelige vlotter en het juiste type pomp is een investering in de bescherming van uw woning tegen de gevolgen van wateroverlast. Vergeet niet regelmatig onderhoud uit te voeren om ervoor te zorgen dat uw vlakzuiger altijd klaar is voor actie wanneer het nodig is. Met de juiste keuze en zorg kunt u met vertrouwen de strijd tegen ondergelopen kelders aangaan.

Dompelpompen

Producten 1 tot 8 van 9 in totaal

Pagina

9 februari 2024

Inschrijven voor de nieuwsbrief