Schuren van de muur: uitleg en instructies

Schuren van de muur: uitleg en instructies

Een gelijkmatig gladde wand is vaak de voorwaarde voor een optimaal effect van het nieuwe behang of de nieuwe verf. Lees hier hoe u uw muur goed kunt schuren.

Een herinrichting van de wanden brengt frisse kleuren en nieuwe indrukken in de ruimte. Met een beetje knowhow kunt u het kamereffect met muurverf volledig veranderen. Voorwaarde voor het slagen van dit effect is echter een gelijkmatig gladde basis.

Het schuren van de muur is een zeer inspannend, luidruchtig en vies karwei. Maar om hardnekkige oneffenheden en onregelmatigheden weg te nemen is er soms geen weg omheen. We zullen uitleggen hoe je een muur eenvoudigweg kunt afschuren.

U kunt tot 30 minuten per vierkante meter muur werken, inclusief korte pauzes om van locatie te veranderen of voor individuele vervolgcontroles.

Een muur schuren: De juiste voorbereiding

Om ervoor te zorgen dat u na het schuren van de muren niet meer werk heeft dan voorheen, is het belangrijk om u goed voor te bereiden.

  • Maak eerst de kamer helemaal leeg en plak de deur- en raamscharnieren goed vast. Het schuurstof is zeer fijn en komt in elke scheur terecht, hoe klein ook. Ook raam- en deurkozijnen en stopcontacten grondig afplakken en plafondlampen beschermen. Meubels die u niet kunt verwijderen, moeten luchtdicht in plasticfolie worden verpakt.
  • Creëer een stabiel oppervlak waarop u veilig kunt werken. Een platform bestaande uit twee ladders, waartussen u een stabiele houten plank plaatst waarop u veilig kunt staan, is ideaal. Stel altijd de hoogte van het standplatform in, zodat u comfortabel aan de muur kunt werken. Als u uw hoogte wilt wijzigen, plaatst u het bord gewoon over de hogere of lagere treden van de twee staande ladders.
  • Draag altijd beschermende kleding: Bescherm uw ogen en ademhalingssysteem met geschikte beschermingsmaskers en een veiligheidsbril. Wandslijpmachines kunnen ook zeer luidruchtig zijn tijdens het gebruik, dus ook gehoorbescherming is noodzakelijk.
  • Kinderen of huisdieren mogen niet in de kamer zijn tijdens het schuren. Herinner ook alle kamergenoten eraan dat de kamer waarin u werkt niet zonder bescherming mag worden betreden.
  • Een lichtbron die de muur onder een schuine hoek van 25 graden verlicht, geeft u de mogelijkheid om de voortgang van uw werk duidelijker te zien door de lichtinval.

Schuur de muur: Het vinden van de juiste muurschuurmachine

De keuze van de juiste muurschuurmachine hangt af van uw project en uw wensen. Veel muurschuurmachines zijn erg zwaar en luid. U kunt rustiger werken met een handschuurmachine, die u met spierkracht bedient. Speciale modellen zoals de Flex schuurmachine kunnen worden aangesloten op een geschikte industriële stofzuiger, zodat het schuurstof direct wordt aangezogen. Het handmatig schuren van de muur is vooral nuttig bij het werken op kleinere oppervlakken of wanneer u de muur alleen selectief wilt gladstrijken.

Als u naast de muur ook andere oppervlakken zoals de houten vloer wilt schuren en ook resten van tegel- en tapijtlijmen wilt verwijderen, is het raadzaam om een apparaat te gebruiken met een breed scala aan toepassingen, zoals de wand- en plafondschuurmachine van Flex.

Voor zeer grote oppervlakken zijn wandschuurmachines met een grote schuurschijf, zoals bijvoorbeeld de schuurmachine van Flex, een goede keuze, omdat hiermee een groter oppervlak in dezelfde werktijd kan worden geschuurd.

Muurschuren stap voor stap

Zodra u uw meubels naar een veilige plaats heeft verplaatst, het platform heeft geplaatst en de muurschuurmachine heeft geselecteerd, bent u klaar om te beginnen. Ga als volgt te werk bij het schuren van muren:

  1. Als u het eerder aangebrachte gips wilt gladstrijken, zorg er dan voor dat het volledig droog is.
  2. Plaats een slijpschijf van geschikte korrelgrootte op de slijpschijf van uw wandschuurmachine.
  3. Schakel eerst de stofafzuiging in en daarna de muurschuurmachine zelf.
  4. Zand met cirkelvormige bewegingen van het midden van de muur naar de buitenkant. Druk niet te hard en houd de schuurkop altijd in beweging.
    Voordat u een pauze neemt of de hoogte van uw stand verandert, dient u met een potlood op de muur te markeren waar u het laatst hebt gewerkt.
  5. Zo voorkomt u dat u per ongeluk een stuk muur twee keer schuurt en zo niet alleen tijd verliest, maar ook een depressie in de muur schuurt.
    Als u een muurschuurmachine met een ronde schuurschijf gebruikt, schuur dan de hoeken van de kamer met een handschuurmachine, omdat ronde schijven niet helemaal tot in de hoeken reiken.
  6. Veeg de afgewerkte geschuurde wand grondig schoon met een zachte bezem of handborstel. Controleer of de muur echt glad is door de positie van uw lichtbron te veranderen.
  7. Zuig ten slotte de muur grondig af en veeg met een vochtige doek om het fijne stof volledig te verwijderen.
    Als je de muur eenmaal geschuurd hebt, kun je beginnen met het herontwerpen ervan naar eigen smaak.
24 juni 2020

Inschrijven voor de nieuwsbrief