Hoe kies ik een geschikt diamantzaagblad?

test

Welk diamantzaagblad is geschikt voor mijn werkzaamheden?

Hier vindt u alles over diamantzaagbladen. Hoe ze worden gemaakt, waardoor kwaliteit verschilt, waarom zijn er prijs verschillen en welke is geschikt voor mij? Op de pagina: diamantzaagblad, ziet u het overzicht van alle bladen. Hier kunt u links op de pagina ook selecteren op bepaalde voorkeuren. Allereerst hebben wij drie verschillende categorieën diamantzaagbladen, hierin geven wij de classificatie aan van de prijs/kwaliteit verhouding. Zodat u altijd de juiste keuze kunt maken, binnen uw budget.

 

  • Economy – Dit is een zaagblad van basis kwaliteit, geschikt voor klanten die het zaagblad niet intensief gebruiken. Deze bladen hebben een zeer aantrekkelijk prijskaartje.
  • Standaard – Zaagblad van gemiddelde kwaliteit, diamantzaagblad is efficient en heeft een optimaal rendement.
  • Premium – Enkel en alleen een diamantzaagblad van de beste kwaliteit, een diamantzaagblad met het hoogst mogelijk rendement uiterst geschikt voor de intensieve gebruiker.

 

Hoe zit een diamantzaagblad in elkaar?

Om de verschillen te kunnen begrijpen tussen veel zaagbladen proberen we eerst uit te leggen waaruit een diamantzaagblad bestaat. Allereerst heb je een metalen lichaam (ook wel kern genoemd). Deze kern wordt vervaardigd uit gehard staal, de kern is belangrijk om van goede kwaliteit te zijn om slijtage te voorkomen. Zaagbladen van goede kwaliteit hebben meestal een dikkere kern, hierdoor gaat het diamantzaagblad niet slingeren of uitzetten tijdens het werk wanneer het warm wordt. Waarom zijn sommige bladen dan toch nog erg dun? Dunne lichamen hebben ook nog voordelen, namelijk; snelheid van het zagen (minder weerstand), mooiere afwerking en minder zaagstof.

*Een geluidsarm diamantzaagblad  heeft meestal een speciale kern, deze is namelijk vaak opgebouwd uit meerdere lagen waardoor geluid gereduceerd wordt.

 

Diamantsegmenten op een diamantzaagblad

De segmenten bevinden zich aan de rand van het zaagblad. De segmenten bevatten diamanten en bindingsmateriaal. De meest interessante van de twee is het diamant segment. Vroeger werden deze diamant segmenten gemaakt uit natuurlijke diamanten, wat de bladen erg kostbaar maakte en schaars. Later is dit veranderd in synthetische diamant. Dit heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Specialisten op het gebied van diamant maken dit, door middel van samenpersen van koolstoffen en andere stoffen onder extreme druk. Hierdoor kunnen de fabrikanten de soort, grootte, kwaliteit en hoeveelheid zelf bepalen en hierdoor het perfecte segment samenstellen.

Als het gaat om segmenten hebben we drie verschillende soorten segmenten. Je kunt dit kun je op de afbeeldingen zien aan de buitenste rand. Een gladde rand bij een zaagblad zorgt voor de mooiste en netste afwerking, wanneer de rand nog steeds vol is maar met kleine hoeken gaat het zagen wat sneller doordat stof iets makkelijker kan worden weggevoerd en heeft u nog steeds een nette afwerking. Deze diamantzaagbladen worden vaak gebruikt voor het zagen van dakpannen, graniet, tegels etc. Segmenten met ruimte tussen de segmenten, zagen het makkelijkst en het snelst en zijn daardoor weer geschikt voor de harde materialen. Belangrijk bij elk segment is het aan te raden om nat te zagen. Eigenlijk geldt voor elk diamantzaagblad “nat zagen is altijd beter”, wilt u liever droogzagen of bent u niet in de gelegenheid om nat te zagen, kies dan onder specificaties “droog gebruik” of “droog en nat gebruik” deze zaagbladen kunnen dit het best hebben.

 

 

Veel voorkomende problemen; hoe voorkomt u deze of lost u deze op?

Het diamantzaagblad is langzamer gaan zagen of zaagt helemaal niet meer dit kan twee redenen hebben. De eerste is dat het segment niet meer open kan zijn, dit lost op door met het zaagblad enige tijd in erg zacht materiaal te zagen (bijvoorbeeld kalkzandsteen). Een andere reden kan zijn dat u de verkeerde kant op zaagt met het blad, u kunt dit herkennen door naar de segmenten op het zaagblad te kijken, hierbij moeten de kopjes naar voren staan bij het zagen (zoals u hieronder kunt zien).

Segment diamantzaagbladSegmenten diamantzaagblad 

 

Verbranden van het diamantzaagblad, c.q. vonken springen van het zaagblad

De reden hiervoor is dat u een diamantzaagblad gebruikt die niet geschikt is voor het materiaal waar u in zaagt. De diamantsegmenten zijn dan te hard voor het zagen in het materiaal. Weet u niet precies welk zaagblad u wél moet hebben? Neem dan gerust contact met ons op. 

 

Diamantzaagblad slijt erg snel

Bij dit probleem zijn waarschijnlijk de segmenten erg snel versleten, dit heeft te maken met diamantsegmenten zijn te zacht voor het materiaal waar u in zaagt. Doordat het segment zo geproduceerd is om in zacht materiaal precies snel genoeg te slijten om telkens genoeg diamantsegment aan het oppervlak te hebben. Nu is dit segment niet gemaakt voor deze harde materialen waar u in zaagt/heeft gezaagd.

 

Diamantzaagblad slingert tijdens het zagen

De kern van het diamantzaagblad is te dun, van slechte kwaliteit of te heet tijdens het zagen. Oplossing hiervoor zal zijn, beter te koelen tijdens uw werkzaamheden.

 

De zaagsnede is erg slordig

U heeft last van een slordige zaagsnede, dit duidt op het feit dat uw segment niet geschikt is voor de gewenste zaagsnede in het materiaal wat u zaagt. Wij geven u hierover graag advies! 

Kortom; de juiste keuze maken voor een zaagblad hang af van vele specificaties van het blad. Wij hopen dat we door dit artikel wat duidelijkheid hebben kunnen scheppen. Daarnaast staan onze experts altijd klaar om u advies te geven op maat.

 

8 november 2019