Hoe boor ik in badkamertegels?

Hoe boor ik in badkamertegels?

Het boren in badkamertegels vereist enige voorzichtigheid en de juiste techniek om te voorkomen dat de tegels barsten of beschadigd raken. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om veilig en succesvol in badkamertegels te boren. Er zijn verschillende manieren om gaten te boren in tegels. Het belangrijkste is om hier een speciale tegelboor te gebruiken. Dit zijn veelal boortjes met een diamantlaagje op de kop.

Met welke machine kan ik boren in tegels?

Tegelboren zijn er met verschillende aansluitingen. Als eerste is er een tegelboor met M14 aansluiting. Deze tegelboortjes zijn te gebruiken op een haakse slijper. Het voordeel hiervan is dat door de hoge rotatiesnelheid goed droog geboord kan worden. Hierdoor zijn ook grotere gaten mogelijk.

Daarnaast is het mogelijk om gaten te boren met een normale (accu) boormachine. Kies dan voor tegelboren met een zeskant aansluiting voor uw snelspanboorkop. 

Wat voor soort tegelboren zijn er?

U kunt kiezen om droog of nat in tegels te boren. Doordat bijvoorbeeld natuursteen- of keramische tegels erg hard zijn, is het belangrijk goed te koelen door bijvoorbeeld water of wax. Er zijn tegelborensets waar gelijk een watertoevoer bij zit. Het water zorgt voor koeling en smering.

Droog boren is ook een goede mogelijkheid. Wij raden u dan wel aan te kiezen voor een droogboor met waxvulling. De wax zorgt voor voor goede koeling en smering. Gebruikt u boren zonder deze wax? Zorg dan dat de boor niet te heet wordt, door hem af en toe af te laten koelen in een bekertje water.

Boren in tegels met een boormachine:

  1. Bepaal de boorlocatie: Markeer duidelijk op de tegel waar je wilt boren met een potlood of een marker. Zorg ervoor dat de markering precies is waar je het gat wilt hebben, want eenmaal geboord, is er geen weg terug.

  2. Bescherm de tegel: Plak een stuk schilderstape of plakband op de plek waar je wilt boren. Dit helpt om te voorkomen dat de boor wegglijdt en het voorkomt dat de tegel barst tijdens het boren.

  3. Kies de juiste boor: Gebruik een tegelboor of een glas- en tegelboor. Deze boren hebben een diamantpunt of een harde keramische punt die geschikt is voor het boren in harde tegels zonder ze te beschadigen.

  4. Boorsnelheid en druk: Stel de boormachine in op een lage snelheid om te voorkomen dat de tegel barst. Breng vervolgens zachte en constante druk uit op de boor terwijl je begint te boren. Forceer niet, maar oefen genoeg druk uit om de boor door de tegel te laten gaan.

  5. Koel met water: Voor het beste resultaat, houd de boorpunt vochtig tijdens het boren door af en toe wat water op de boor te laten druppelen. Dit helpt bij het koelen van de boor en vermindert wrijving, waardoor het risico op barsten wordt verminderd. 

  6. Boor langzaam door: Ga langzaam door de tegel totdat je door het glazuur heen bent en de boor in het onderliggende materiaal, zoals muur of gipsplaat, terechtkomt.

  7. Verwijder de tape: Nadat het gat is geboord, verwijder je voorzichtig de schilderstape of het plakband van de tegel.

Het is essentieel om geduldig en voorzichtig te zijn bij het boren in badkamertegels. Als je merkt dat de tegel begint te barsten, stop dan meteen met boren om verdere schade te voorkomen. Zorg er ook voor dat je veiligheidsbril draagt tijdens het boren om je ogen te beschermen tegen rondvliegende deeltjes.

Tegelboren

Producten 1 tot 6 van 9 in totaal

Pagina

2 augustus 2023

Inschrijven voor de nieuwsbrief