Eisen aan haakse slijpers

De haakse slijper is een veel gebruikte tool met veelzijdige toepassingen. Helaas zijn er ook veel risico’s bij het verkeerd gebruiken van deze machine, daarom is er een wet- en regelgeving van toepassing op haakse slijpers en worden er eisen gesteld aan deze machines.

Wetgeving omtrent haakse slijpers

Alle elektrische apparaten vanaf 1 januari 1995 die op de Europese markt zijn gebracht moeten voorzien zijn van het CE-keurmerk. Naast dit standaard keurmerk zijn er ook nog product specifieke normen van toepassingen, waaronder de NEN 3140-normen. Deze normen betreffen eisen aan elektrisch aangedreven handgereedschappen, waaronder ook eisen aan slijp- en polijstmachines. De werkgever is ten alle tijden verplicht dat de haakse slijpers en ander elektrische apparaten veilig te gebruiken zijn. De regels omtrent het veilig werken met deze machines zijn vastgelegd in het Arbeidsomstandighedenbesluit. Alle haakse slijpers, net als alle andere arbeidsmiddelen, dienen elk jaar verplicht gekeurd te worden op grond van de VCA-norm. Op de haakse slijper moet te zien zijn wanneer de volgende keuring plaats moet vinden. Bij THS Tools keuren onze specialisten onder andere haakse slijpers volgens deze normen. Daarnaast wordt er gecontroleerd op een goede werking, slijtage en eventuele beschadigingen. Maak direct hier een afspraak en bekijk de voordelen van het laten keuren bij THS Tools.

Eisen omtrent haakse slijpers

Sommige haakse slijpmachines zijn voorzien zijn van een vastzetknop, deze is toegestaan met als voorwaarde dat deze eenvoudig en snel uit te schakelen valt. Alle haakse slijpers moeten beschikken over een beschermkap die minimaal 180° afschermt. Zonder beschermkap mag er niet worden geslepen. Op het typeplaatje van de slijper dient ook informatie te staan over de fabrikant, serienummer, maximale schijfdiameter, toerental en het jaar van fabricage. De slijper moet minstens klasse II geïsoleerd zijn.

Eisen aan de slijpschijven

Er zijn in principe 2 soort schijven; de doorslijpschijven en de afbraamschijven. De schijven zijn samengesteld met slijp- en bindmiddel. Op de schijven dienen de volgende gegevens te staan:

  • Naam van de fabrikant
  • Maximaal toelaatbaar toerental
  • Maximaal toelaatbare omtreksnelheid
  • Hardheid en afmetingen van de desbetreffende slijpschijf
  • Vervaldatum

 

 

Stofvrij werken

Bijna iedereen in de bouw heeft te maken met kwartsstof, een stof die zeer schadelijk is bij inademing en die vrij komt bij het bewerken van kwartshoudend materiaal. Deze stof is niet alleen schadelijk voor diegenen die met het materiaal werken, maar ook voor de mensen in de directe omgeving. Tijdens het werken met de haakse slijper komt deze fijnstof vrij en het is daarom belangrijk dat deze stof direct wordt opgevangen. THS heeft speciaal hiervoor afzuigkappen die op de haakse slijper geplaatst kunnen worden om het stof direct bij de bron op te zuigen in combinatie met een bouwstofzuiger. Bekijk ons assortiment afzuigkappen voor haakse slijpers hier.