Welke soort tacker past bij mij?

Welke soort tacker past bij mij?

Tackers

Een tacker is in principe een soort nietmachine, maar dan krachtiger. Een nietmachine en een tacker worden gebruikt voor hetzelfde doel: verschillende materialen aan elkaar bevestigen. Een belangrijk verschil tussen de twee is dat een nietmachine de pootjes van het nietje ombuigt, maar een tacker dat niet doet. Bij een tacker gaan deze volledig het materiaal in. Het is dus belangrijk dat je goed weet hoelang de nieten moeten zijn, aangezien je niet wilt dat die aan de andere kant van het materiaal er weer uit komen.

Van alle soorten verschillende tackers kun je ze verdelen in vier categorieën: pneumatisch (luchtdruk), elektrisch, accu en handtackers.

Pneumatisch

De pneumatische tackers, die op luchtdruk worden gebruikt, zijn de meest krachtige tackers en dus ook uiterst geschikt om in dik materiaal te bevestigen. Een voordeel van de pneumatische tacker is dat je erg nauwkeurig te werk kan gaan in vergelijking met handtackers; je kan heel precies de spijker plaatsen. Naast dit zijn deze tackers erg comfortabel om mee te werken. Een nadeel is dat ze alleen met een compressor werken.

Elektrisch

De elektrische tackers kun je vergelijken met de pneumatische tacker, alleen dus op elektriciteit. Een voordeel van de elektrische tacker is dat de slagkracht instelbaar is en dat daardoor dik en dun materiaal beide geen probleem zijn. Deze tackers zijn vaak wat lichter en hebben wat minder accessoires erop zitten waardoor het comfortabel werkt. Het grote nadeel van de elektrische tacker is dat je altijd stroom nodig hebt, waardoor je altijd dichtbij een elektriciteit bron moet werken of je accu altijd opgeladen moet zijn.

Accu tacker

Het grote voordeel van de accu tacker is dat de bewegingsvrijheid zeer groot is, vooral ten opzichte van de pneumatische tacker. Een ander voordeel is dat wanneer je een accu tacker koopt waarvan je al een accu hebt dat je deze natuurlijk kan gebruiken, waardoor dit kosten kan besparen. Het nadeel is dat deze tackers vaak wat groter en zwaarder zijn.

Handtacker

Deze tacker kun je weer onderverdelen in 2 varianten; de handtacker en de hamertacker. Het voordeel van de handtacker is dat ze, ten opzichte van de pneumatische en elektrische tackers, niet afhankelijk zijn van elektriciteit of luchtdruk. Hamertackers zijn het meest geschikt bij een klus waar je veel moet bevestigen en hierdoor last van je handen wilt voorkomen. In de hamertacker hoef je namelijk niet te knijpen. Het nadeel van de handtackers kan zijn dat er kleinere nagels in passen waardoor het alleen maar geschikt is voor kleinere klussen.

Los van het verdelen op krachtbron kunnen we tackers ook onderscheiden in twee hoofdcategorieën; constructietackers en afwerktackers.

Constructietackers

Constructietackers zijn geschikt om constructies te maken die zeer stevig dienen te zijn, denk maar aan bijvoorbeeld gevelbekleding of vloeren bijvoorbeeld. Het grote verschil met afwerktackers is dat constructietackers met een grotere diameter werken. Het grote voordeel om met constructietackers te werken, is de hogere snelheid van werken ten opzichte van een schroefmachine.

Afwerktackers

Afwerktackers zijn bedoeld voor de wat lichtere verbindingen die minder constructieve waarde hoeven te hebben, denk hierbij bijvoorbeeld aan het bevestigen van plinten of deurlijsten. De spijkers die je gebruikt bij de afwerktacker heetten brads. De verbindingen van afwerktackers zijn een stuk minder sterk dan bij de constructietacker.

https://www.youtube.com/watch?v=OY2QGWW1r30

7 juli 2020

Inschrijven voor de nieuwsbrief