Welke heater is geschikt voor welke ruimte?

Welke heater is geschikt voor welke ruimte?

Voor het verwarmen van mensen of objecten buiten of in ongeïsoleerde — open — ruimtes of grote hallen kan het beste gebruik worden gemaakt van stralingsheaters.

Voor het verwarmen van bijvoorbeeld een kamer wordt gebruik gemaakt van heaters die warme lucht de ruimte inblazen. De hoeveelheid energie (kw) die hierbij nodig is om een bepaalde temperatuur te bereiken kan globaal worden bepaald met onderstaande tabel.

 

Hierbij zijn o.a. de volgende zaken van invloed:

  • De mate van isolatie binnen in het gebouw
  • Hoeveel warme lucht ontsnapt er door bijv. het vaak openen van deuren
  • En de buiten temperatuur

De onderstaande tabel geeft een ruwe schatting weer. Om de tabel te kunnen gebruiken moet u eerst de volume van de te verwarmen ruimte uit rekenen. Meet het vloer oppervlak van de ruimte (lengte x breedte) en meet tevens de hoogte van de ruimte. Vermenigvuldig de vloeroppervlakte met de hoogte en dat is dan het volume van de ruimte die u wilt verwarmen.

 

Bekijk in de tabel wat het beste past bij de door u te verwarmen ruimte:

A

Weinig of geen isolatie en regelmatig opengaande deuren

0.12 kW / m3

B

Normale isolatie, ramen enkel glas en deuren die iets vaker open gaan dan normaal

0.08 kW / m3

C

Redelijk isolatie (dubbel steensmuur), ramen enkel glas, geïsoleerd dak en deuren die niet veel opengaan.

0.08 kW / m3

D

Zeer goede isolatie ( bijv. spouwmuur + isolatie), ramen dubbel glas en deuren die niet of weinig open gaan.

0.04 kW / m3

 

Vermenigvuldig de volume met de kW / m3 met de een van bovenstaande (die het beste bij uw te verwarmen ruimte past) letters uit de tabel. En dit is dan een ruwe schatting van hoeveel warmte (in kW) u nodig heeft om een comfortabele werktemperatuur van 16°c te bereiken mits de buiten temperatuur rond het vriespunt is.

Notes:

  1. 16°c is een comfortabele temperatuur voor mensen die veel bewegen en dus ook lichaamswarmte produceren. Als mensen voornamelijk zitten of achter een balie staan dan is 21°c een betere en comfortabele temperatuur. In dit geval is 30% extra van de totale warmte gewenst.
  2. Als de buiten temperatuur beneden het vriespunt is, is er ook meer warmte nodig om de temperatuur in de ruimte comfortabel te houden. Neem 5% extra van de totale warmte hoeveelheid voor elke graden onder nul.
11 februari 2021

Inschrijven voor de nieuwsbrief