Wat is het verschil tussen voltage, amperage en wattage?

Wat is het verschil tussen voltage, amperage en wattage?

In het kort:

  • V (Voltage) = Zegt iets over de spanning. Met een hoger voltage heb je een sterkere accu-powertool.
  • Ah (Ampere-uur) = Zegt iets over de grootte (capaciteit) van een accu. Hoe hoger het Ah, hoe langer de accu mee gaat.
  • W (Wattage) = Zegt iets over het vermogen van een machine. Hoe hoger het wattage, hoe meer stroom de machine verbruikt en hoe meer energie er dus wordt overgebracht.

Wat zijn de verschillen?

Bij elektrisch gereedschap kom je verschillende termen tegen. Ampère, volt en watt zijn termen die allemaal iets anders weergeven maar toch worden ze vaak door elkaar gehaald. In dit artikel geven we kort uitleg over wat het nou is en wat deze termen met elkaar te maken hebben.

Ampère (Amperage)

Het amperage geeft de stroomsterkte weer, oftewel de hoeveelheid energie per seconde. Je zou dit kunnen vergelijken met de hoeveelheid (liter) water die per seconde door een kraan stroomt. Dit moet niet verward worden met het Ampère-uur.

Ampère-uur (Ah)

Bij accu's voor powertools wordt met het Ampère-uur aangegeven hoeveel stroom een accu per uur kan geven. Je zou dit kunnen vergelijken met de watertank. Hoe hoger dit getal, hoe langer een accu mee gaat. Een 18V 1,5 Ah accu gaat minder lang mee dan een 18V 5Ah accu.

Volt (voltage)

Met het voltage wordt de spanning aangegeven. Dit is het beste te vergelijken met de druk (bar) op een kraan, oftewel de kracht waarmee water door een slang wordt geduwt. Uit een stopcontact komt 230V. De meeste accu's voor elektrisch gereedschap werken op 18V of 36V. 

Watt (wattage)

Wattage is het vermogen. Het vermogen is de hoeveelheid energie die een elektrisch apparaat gebruikt. Een hoger vermogen betekent over het algemeen een krachtigere machine. Het wattage is uit te rekenen door de spanning te vermenigvuldigen met de stroomsterkte. W= V x A is de formule.

Waar moet je op letten?

Bij accu-gereedschap is het belangrijk om te letten op het voltage. Als je 18V accu's hebt, moet je ook een 18V machine gebruiken. Ditzelfde geldt voor 36V machines. Accu's en machines van verschillende voltages zijn normaal gesproken niet uitwisselbaar. Een uitzondering hierop is het Hikoki MultiVolt systeem, dat zowel 18V als 36V is. Hierover leest u later meer.

Als je met de hand water uit een kraan probeert tegen te houden, dan voel je de druk of weerstand van het water. Hoe hoger de druk op de kraan, hoe lastiger het is om het water tegen te houden. Draai je de kraan verder open, zal de druk toenemen. De hoeveelheid water (ampere) neemt dus toe. Draai je de kraan dicht, en voer je de druk op? Dan voel je meer weerstand, terwijl je minder water verbruikt. Het voltage (druk) neemt dus toe. Als je dit zou vertalen naar een accu-boormachine, dan kun je dus concluderen dat een hoger voltage meer kracht heeft, maar minder stroom verbruikt. Een 36V machine is dus krachtiger dan een 18V machine. Bovendien zal een 36V machine met een 3,Ah accu meer schroeven indraaien dan een 18V machine met 3,0Ah.

Accu's

Bij het kiezen van een nieuwe accu, of het vergelijken van accu-machines inclusief accu's, is het belangrijk om ook te kijken naar het ampere-uur. Dit is de hoeveelheid stroom die er in een accu zit. Met een 5,0Ah accu kunnen er dus meer schroeven worden ingedraaid dan met een 3,0Ah accu op 18V.

Hikoki MultiVolt

De nieuwe accu's van het Hikoki MultiVolt systeem zijn door een unieke techniek op zowel 18V als 36V machines te gebruiken. Een BSL36A18 is dus op 18V en 36V machines te gebruiken. Het verschil is dat op 36V de accu een capaciteit heeft van 2,5Ah en op 18V machines 5Ah. 

 

Bekijk meer

Producten 1 tot 6 van 24 in totaal

7 juli 2020

Inschrijven voor de nieuwsbrief