Tips voor boren met diamantboren

Tips voor boren met diamantboren

Markering

Als de monteurs eenmaal op de bouwplaats zijn aangekomen en hun materiaal naar de bouwplaats hebben gebracht, is de eerste stap waarschijnlijk het nauwkeurig markeren van de betreffende boorgaten, als dat nog niet gebeurd is.

Boorinstallatie

Nu de machine stevig en stevig verankerd is - met de zojuist beschreven procesmogelijkheden - komt er een kritieke fase, namelijk het moment van boren. Vaak begint de kroon bij het eerste contact met het beton of metselwerk heel hard te slaan en te trillen, en vaak komt het booreiland op dit moment los van de muur en verschuift de hele booreenheid. Sommige machinefabrikanten bieden hiervoor een centreerapparaat aan, dat via de voetplaat aan de zijkant naar de kroon wordt geleid, zodat het raken van de kroon niet meer mogelijk is. Maar zoals zo vaak in de praktijk zijn deze onderdelen al snel niet meer beschikbaar of defect, en moet men andere oplossingen vinden. Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen. In de praktijk wordt de voet vaak gebruikt met een min of meer intacte veiligheidsschoen of -laars. De praktijk maakt hier echt avontuurlijke foto's. Het belangrijkste zou zijn om dergelijke hamerslagen in de tappersfase te voorkomen, zodat het geleidingssysteem spelingsvrij loopt en de verbinding tussen boormotor en kolom precies werkt. Als u nog steeds een hamer of trilling voelt, heeft u de mogelijkheid om het toerental te verlagen, d.w.z. met elektromotoren kunt u overschakelen op een lage versnelling of met hydraulische motoren kunt u de hoeveelheid olie verminderen via een klep. Het is belangrijk dat wanneer de kroon heeft geboord en weer soepel loopt, het parallellisme tussen de kroon en de boorstandaard blijft bestaan, d.w.z. dat de kroon niet in een hoek ten opzichte van de standaard mag staan. Zodra de segmenten zijn gegrepen, kunt u overschakelen naar het nominale toerental en het eigenlijke boorproces starten.

Aanvoersnelheid

De voersnelheid is afhankelijk van veel verschillende factoren. Ten eerste, de consistentie van het beton, de kwartsgranulaten of andere bestanddelen en ten tweede, de kracht van de aandrijfeenheid, de diameter speelt ook een grote rol. Aangezien de meeste machines en de meeste gebruikers het beton met de hand voeden - zoals hierboven beschreven - is de grootste moeilijkheid het bereiken van consistentie, dus een goed gevoel voor de machine en veel ervaring zijn vereist. Constante belastingsveranderingen, uitgeoefend op de aanvoereenheid, leiden niet tot optimale boorresultaten. In de tussentijd is er een automatisch systeem op dit gebied, dat in staat is om de optimale snelheid te regelen via het stroomverbruik van de machine. Dit betekent dat wanneer dit apparaat na de boorfase wordt ingeschakeld, de toevoer volledig automatisch wordt geregeld en er zeer effectieve boorresultaten worden bereikt. Bij gebruik van hydraulische motoren wordt de diepteregeling of -toevoer vaak ook hydraulisch geregeld tijdens het boren.

De exploitant moet echter voldoende ervaring hebben met het gebruik van dergelijke booreenheden. In het algemeen kan worden gesteld dat een optimaal scherp gereedschap ook zorgt voor probleemloos voer. Natuurlijk verandert ook de aanvoersnelheid met het te boren materiaal: het is essentieel dat de aanvoer enorm wordt verminderd bij het boren door zware wapening. Het probleem dat het voer helemaal niet werkt, wordt later besproken.

Koeling

Met uitzondering van droogboren wordt het gereedschap over het algemeen gekoeld met water. Hiervoor loopt het koelwater door de boorspindel direct in de kroon en verzamelt zich daar, en stijgt dan met druk langs het segment buiten de kroon en uit het boorgat. Deze constante stroom van water kan gemakkelijk worden waargenomen tijdens het boorproces en het is belangrijk om deze te controleren. De hoeveelheid koelwater is op een gedifferentieerde manier te zien. Het hangt vooral af van de diameter van de boor en het te boren materiaal. Het is vaak nodig om met veel water te spoelen. In andere gevallen is het heel acceptabel om heel weinig water te gebruiken en toch goede prestaties en een goede levensduur van het gereedschap te bereiken. Ook hier is de ervaring van de medewerker een zeer belangrijke waarde.

Kernboren in beton is niet mogelijk zonder water!

Het water wordt gewonnen via speciale wateropvangringen.

Kernbreuk en uitbreiding

Bij boordiepte die de nuttige lengte van een boor overschrijdt, is het vaak onvermijdelijk dat de kern in de tussentijd wordt gebroken en de boor wordt verlengd door middel van verlengstuk. Een vuistregel kan worden gebruikt voor het breken van de kern, die zegt:

De boorlengte van de kern moet minimaal overeenkomen met de diameter van de kern, bijv. een kern met een diameter van 125 mm kan bij een boordiepte van 125 mm nog worden gebroken.

Hoe dieper je in deze dimensie boort, hoe gemakkelijker de kern kan worden gebroken, vanwege de hefboomwet. Deze vuistregel kan worden toegepast voor een boor met een diameter tot 250/300 mm. Daarna moet de boordiepte veel hoger zijn dan de boordiameter. Zodra u de afmetingen van 400/500 of zelfs 600 mm en groter hebt bereikt, is kernbreuk nauwelijks mogelijk zonder hydraulische splijtmiddelen. Verlengstangen voor het bereiken van diepere gaten zijn op de markt verkrijgbaar in verschillende gradaties en uitvoeringen, en ze zijn relatief eenvoudig te hanteren. In veel gevallen is het echter zinvol om boren aan te schaffen met een overmaat aan lengte in gangbare diameters, bijv. 800 of 1000 mm lengte met een diameter van 150 of 200, om de problemen van kernbreuk en -verlenging te voorkomen (zie schroefkernboren).

Kerntrekken

Na het breken van de kern moet de boorkern uit het boorgat worden verwijderd. Bij horizontaal boren kan de kern vaak met een schroevendraaier of iets dergelijks uit het boorgat worden verwijderd. Bij verticale boringen is dit meestal niet mogelijk, vooral als de boorkern meerdere malen gebroken is, is het onmogelijk om de kern te grijpen. In deze gevallen wordt het gebruik van een kerngrijptang aanbevolen, maar deze moet worden aangepast aan de diameter van elke boorkern. Kerngrijptangen zijn verkrijgbaar in de standaard diameters 52, 62, 82, .....220 mm.

Bovenboren en schuin boren

Bovengronds boren, d.w.z. boren in het plafond, is in bijzondere gevallen onvermijdelijk. Bijvoorbeeld in het geval van opgehaalde plafondmuren, waar een normale boring, dus van boven naar beneden, het water in het plafond zou opvangen en dus grote schade zou veroorzaken. Bovenboren is ook nodig voor blinde gaten in het plafond, bijv. voor de montage van lampen. Voor bovengrondse boringen tot 80 mm werken we met een boorhulp en een speciale bovengrondse boorstandaard. Voor boringen met een diameter van meer dan 80 mm, die boven het hoofd moeten worden uitgevoerd, is het gebruik van hydraulische motoren of watergekoelde elektromotoren vereist. Probeer nooit open elektromotoren te gebruiken die niet waterdicht zijn. Ernstige ongelukken kunnen in ieder geval gebeuren als er lekken ontstaan.

Probeer de motor niet af te sluiten met folie of iets dergelijks.

Ook voor bovengrondse boringen is het van groot belang dat de gedemonteerde of vaste standaard extra wordt beveiligd tegen vallen door een spreider om ongelukken te voorkomen. Bij bovengrondse boringen is het gebruik van zogenaamde wateropvangringen of zuigapparaten bijna verplicht, anders krijgt de medewerker een koude douche. Bij het boren onder een hoek, afhankelijk van de hoek, moet men er rekening mee houden dat vaak een verlenging moet worden gebruikt bijna zodra het boorgat wordt geboord, omdat de boorafstand aanzienlijk wordt vergroot. Het is het beste om het boren met een verlengstuk te vermijden, maar probeer altijd zo dicht mogelijk bij het boorpunt te komen met de eigenlijke kroon om schudden en het slaan van de kroon te voorkomen. Voor het overige gelden de gegevens die onder het onderwerp tikken worden genoemd.

Om de boordiepte te berekenen wordt de afstand gemeten tussen het eerste contact tijdens de tapfase met het beton en het volledig uitkomen van de kroon aan de andere kant van het te boren materiaal.

Het is gebruikelijk in de industrie om een toeslag te vragen voor hellend boren, hetzelfde geldt voor bovengronds boren.

Wat moet ik doen als....... ?

Vaak worden we in de boorpraktijk geconfronteerd met het probleem dat het onmogelijk is om grip te krijgen, en dat zelfs met geweld de kroon niet meer in het beton gaat, maar de kolom wordt opgetild van het beton of de boorkolom buigt. Er zijn verschillende manieren om in dergelijke gevallen te werk te gaan. Allereerst moet de kroon uit het beton worden gehaald om te controleren wat er met de segmenten gebeurt. Vaak is het zo dat de kroon dan volledig stomp is, d.w.z. dat de diamant niet meer uit de matrix steekt en dus niet meer in staat is om te snijden. In dit geval is er de mogelijkheid - dit kan brutaal zijn, maar effectief - om de segmenten te behandelen met een haakse slijper en een slijpschijf en zo een deel van de matrix af te slijpen om de diamantkorrel weer vrij te maken. Een andere mogelijkheid is om de segmenten licht te tikken met een sleutel of een kleine hamer om de matrix te doen afschilferen en de diamant gedeeltelijk bloot te leggen (alleen voor extreme noodgevallen). Verder heeft men bij verticale boringen de mogelijkheid om het water wat te reduceren en schurende materialen, kwartszand en boorzand toe te voegen aan de boring om het segment weer te slijpen door middel van slijpprocessen. Vaak is het in dergelijke gevallen ook nuttig om het aantal segmenten op de kroon te verminderen door één, twee of drie segmenten - afhankelijk van de grootte van de kroon - af te solderen of door ze af te breken met een tang om de druk of het contactoppervlak te verminderen. Als al deze maatregelen niet tot succes leiden, is het waarschijnlijk onvermijdelijk om een ander type gereedschap te gebruiken, dat meer geschikt is voor dit specifieke materiaal. In dit geval dient u contact op te nemen met de leverancier of een andere ervaren dienstverlener te vragen.

Kroon zit vast

Een van de meest vervelende gevallen in de praktijk is wanneer de kroon blijft hangen en hij niet vooruit of achteruit gaat. De meest voorkomende oorzaak hiervan is het boren van een zogenaamde sikkel, d.w.z. niet helemaal door een wapeningsstaal heen boren, maar alleen maar een schijf afschilferen, die dan als een wig tussen de kroonmuur en het beton zit en vervolgens het gereedschap vastklemt. In zo'n geval is het belangrijk om goed gereedschap bij u te hebben, bijvoorbeeld een grote ketting of pijptang, of grote lange sleutels waarmee u de kroon met de hand heen en weer kunt schudden. Vaak wordt men gedwongen om met een zware kunststof hamer aan de kroon op de hoofdplaat te werken, zodat de resulterende trillingen de wig zodanig losmaken dat de kroon weer gemakkelijk te verplaatsen is. Door de kroon lichtjes heen en weer te draaien en tegelijkertijd met de hand de opmars te bedienen, kan het kwaad vaak worden geëlimineerd, en kan de kroon dan millimeter voor millimeter uit het gat worden bewogen, en meestal wordt ook de sikkel uitgewerkt. Bij gebruik in metselwerk van steengroevesteen komt het vaak voor dat rotsen die na het vastlopen van de kroon wegglijden en niet naar voren of naar achteren bewegen. Ook hier is het niet mogelijk om de kroon te bevrijden zonder veel geduld en fysieke inspanning. Losse strijkijzers zijn bijzonder gevaarlijk, omdat ze in het beton kunnen trillen en vervolgens de kroon beschadigen of zo vastlopen dat deze niet meer kan worden bevrijd. In dergelijke gevallen is het al gebeurd dat de kroon volledig moest worden bevrijd - van buitenaf - en dus kon worden gered. Maar het is ook gebeurd dat de kroon moest worden afgebrand en vervolgens moest de kroon worden losgelaten. Dus de kroon is schroot, als de segmenten niet gered kunnen worden.

Segment verloren

Het verliezen van segmenten is een alledaagse praktijk. Indien één of meer segmenten tijdens het boren afbreken en in het boorgat blijven, is het sterk aanbevolen om het boren te onderbreken en alles in het werk te stellen om de segmenten uit het boorgat te halen. Bij horizontaal boren is dit soms heel goed mogelijk met een dunne draad, maar bij verticaal boren zijn er vaak problemen. Doorgaan met boren op de losse segmenten is meestal fataal voor de hele kroon. Daarom is er vaak geen andere keuze dan met een grotere kroon over het gat te boren en dan, als de kern eenmaal is losgetrokken, de segmenten te bevrijden. Aangezien de meerderheid van de dienstverleners hun boren zelf opnieuw solderen, zijn deze teruggewonnen segmenten hun gewicht in goud waard en kunnen ze worden herbewerkt. Zo wordt de schade binnen de perken gehouden.


Geen koelwater

Extreme voorzichtigheid en onmiddellijke uitschakeling van de machine is noodzakelijk als het koelwater plotseling niet meer uit het boorgat komt, maar ergens verdwijnt. Dit geldt vooral voor de momenten dat we precies weten dat het boorgat nog niet helemaal klaar is, maar dat dit ineens midden in het boorgat gebeurt. In de regel werd er dan ofwel een holte geboord in - een pijp, een lespijp of iets dergelijks: stop onmiddellijk en controleer wat er is gebeurd!

Soms gebeurt het ook dat er plotseling stoom uit het boorgat ontsnapt, d.w.z. we zijn wat isolatiemateriaal en dergelijke tegengekomen die het koelwater niet uit het boorgat laten ontsnappen, zodat er warmte wordt opgewekt in het segmentbereik, waardoor het restwater verdampt. Zelfs in dit geval is het essentieel om te stoppen met boren en de oorzaak te elimineren.


Kernboorstandaard los

Zoals vaak gezegd is een van de belangrijkste criteria bij het boren dat de standaard - standaard stevig is verbonden met de muur of de vloer. Zodra deze verbinding loskomt en de hele eenheid in beweging komt, is een onmiddellijke stop van het boren onvermijdelijk. De betonboor doet er goed aan om de gehele bevestiging van het apparaat nog een keer in detail te controleren om eventuele nieuwe bevestigings- of bevestigingspunten te vinden. Het is vaak nutteloos om geïmproviseerde reparaties uit te voeren aan een los of gebroken anker. Ook hier is het beter om wat tijd te investeren in zinvolle en optimale nieuwe bevestigingen dan om voor eeuwig te kwellen met een losse stand. Er dient nogmaals op gewezen te worden dat bij het boren van gaten, zowel op de muur als op de vloer, extra steun moet worden gegeven aan de boorkolom.

In de meeste gevallen zijn het de sterke krachten van de druk die de stand van zijn steun bevrijden. Aangezien er in de praktijk bijna nooit een extra valbeveiliging van de boorinstallatie is, is het altijd raadzaam om niet onder de tribune te werken, maar om altijd aan de zijkant van de installatie te blijven. Dit komt omdat, terwijl de machine meestal langzaam loskomt bij gebruik van een kunststof anker, dit heel plotseling kan gebeuren wanneer een stalen anker afbreekt en ernstige ongelukken veroorzaakt.

Veiligheidsprincipes

Tot slot enkele belangrijke opmerkingen over de veiligheid bij kernboringen. Aangezien de werkzaamheden meestal met water en in verband met elektriciteit worden uitgevoerd, is het absoluut noodzakelijk om alleen FI-beveiligde machines en elektrische apparaten te gebruiken die absoluut veilig zijn. Uiteraard moet er veiligheidskleding worden gedragen, waaronder een helm en schoenen of laarzen met stalen kapjes. Zelfs het dragen van werkhandschoenen kan alleen maar worden aanbevolen, omdat zelfs het kleinste letsel aan de handen een ontsteking kan veroorzaken, met als gevolg dagenlange afwezigheid van het werk. Zoals reeds vermeld, is het uiterst belangrijk om extra veiligheidsvoorzieningen te voorzien om te voorkomen dat de machine-eenheid valt bij het boren boven het hoofd of bij het gebruik van vacuümsystemen. Dit geldt ook voor het boren van materialen die niet deuvelveilig zijn. Bij het gebruik van hydraulische motoren als booraandrijving is het belangrijk dat het mogelijk is om de machine direct bij de machine uit te schakelen, zodat de monteur niet van de steiger naar beneden hoeft te klimmen om de machine bij het apparaat uit te schakelen. Het is ook zinvol om van tevoren te berekenen hoe zwaar een eventueel geboorde kern is, zodat er geen onaangename verrassingen ontstaan bij het opheffen van de kroon met de boorkern. Omdat het bij kernboren niet alleen om uw eigen veiligheid gaat, is het van essentieel belang dat het boorgebied wordt afgesloten, vooral bij plafondboren - maar ook bij wandboren, zodat vallende kernen niemand kunnen verwonden of in gevaar brengen.

Problemen met kernboren in één oogopslag

Probleemomschrijving

Mogelijke oorzaak

Tip voor oplossing

Boorvoortgang neemt af met een goede grip op de diamantcoating en voldoende segmentbreedte.

Sterke wrijving tussen

Boorbuis en -kern

door middel van niet-cirkelvormige boorbuis

Controleer de concentriciteit, let op de asuitloop van de kernboormotor.

door onvoldoende klemming van de boormachine

Controleren van de concentriciteit

Boormachine opnieuw vastzetten als gevolg van niet-parallellisme tussen steun en boorcentrum

Controleer en corrigeer indien nodig

Boor voorzichtig

Na de normale boorvoortgang worden de boren geblokkeerd. Een boorsegment is losgekomen en als wig tussen de boorkern en de boorbuis geklemd.  

Probeer de diamantkern te verplaatsen met een sleutel of bandsleutel en trek deze uit het boorgat.

Het kan nodig zijn om de kern te breken of te overboren met een grotere boordiameter.

Boorbuis buiten en binnen met slijpsporen.

De voortgang van het boren neemt af.

Diamantcoating is zwaar versleten aan de zijkanten en in de hoogte  

Boor is opgebruikt.

Plaats een nieuwe

 Overmatige slijtage van de diamantcoating Samenstelling van de diamantcoating te zacht voor het te bewerken materiaal.

Te hoge voedingssnelheid

Te weinig koelwater

 

Boor met een ander, harder gereedschap

Boor met lage voedings- of boordruk

meer koelwater invoeren

Boorwater moet troebel blijven!

Voortgang van het boren te laag

Verkeerde omtreksnelheid

Contactdruk te laag

De boor is niet geschikt voor het materiaal. 

Controleer de snelheid. Verander indien nodig volgens de snelheidstabel

Verhoog de aanvoersnelheid. Werkt alleen bij voldoende motorvermogen

Kiezen voor een zachtere binding

Eventueel proberen met minder segmenten

Snelheid van de machine neemt af

Verhoging van de machinetemperatuur

Aandrijfmotor is niet geschikt voor de boorparameters

Kies een sterkere machine
Overmatige zijwaartse slijtage van het diamantsegment

De boor heeft een zijdelingse uitloop

te weinig koelwater

Boorspindel heeft zijdelingse uitloop

Controleren op concentriciteit 

Meer koelvloeistof toevoegen

Laat de boorspindel repareren.

Herstel de ondersteuning

 Vuile bovenrand van het boorgat  

De boor heeft een zijdelingse uitloop

Kernboorstandaard is niet voldoende vastgezet

Lager van de boorspindel defect

 

Controle en controle van de klemming

Controleer de stabiliteit van de kernboorstandaard en corrigeer deze indien nodig.

Controleer de plaatsing van de spindellagers en vervang ze indien nodig

Gebruik indien nodig een boormal

 Diamantsegmenten komen los van de kernvat  

Gebrek aan koelwater

Verwarming en ontdooiing

losse betondelen of losse ijzerverbindingen in het boorgat

Onvoldoende sterkte van de gesoldeerde verbinding

 

Soldeersegmenten indien aanwezig, dan boren met voldoende koeling

Resoldersegmenten

Soldeer alle segmenten opnieuw

Ontvetter + soldeer + vloeimiddelcontrole

     
     

 

24 juni 2020

Inschrijven voor de nieuwsbrief