Het verschil tussen nat - en droog boren.

Het verschil tussen nat - en droog boren.

Wanneer je eenvoudig en kwalitatief grote gaten wilt boren in beton, word je aangeraden om te werken met diamantboren. Er zijn verschillende uitvoeringen van diamantboren, hierbij is een belangrijkste verschil nat -of droog boren. Wat de exacte verschillen zijn tussen beide boren en hoe ze in de praktijk precies werken leggen we je hieronder uit.

Nat boren

De eerste manier van boren is nat boren. Deze manier van boren gebeurt door middel van een speciale diamantboormachine waarop een waterslang wordt aangesloten. De waterslang maakt het mogelijk om de toevoer van het water tot in detail te regelen. Het nat boren en dus gebruik te maken van dit type diamantboormachine, brengt een aantal interessante voordelen met zich mee. Ten eerste zal je geen hinder ondervinden van stof. Naast dit wordt de boor ook goed gekoeld waardoor schade voorkomen kan worden. Nog een voordeel gaat schuil in mogelijk betonijzer wat tijdens het boren een obstakel kan vormen; bij nat boren heb je hier geen last van. Naast alle voordelen is er ook een nadeel aan nat boren verbonden. Door het gebruik van water kan enig overlast ontstaan, waardoor het dan ook aangeraden wordt om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen wanneer je gaat boren.

Droog boren

De tweede manier is droog boren. Met deze manier van boren moet je ten eerste rekening houden met een bepaalde hoeveelheid stof dat erbij komt kijken. Vandaag de dag is het verplicht om in de bouw stofvrij te werken. Hier wordt streng op gecontroleerd met de regelmatige controles tot gevolg. Om zeker te weten dat je correct stofvrij aan het werk gaat, kun je ervoor kiezen om een TNO goedgekeurde adapter te halen.

Naast dit is het goed om te weten dat droogboren niet geschikt is voor het boren van (grote) gaten in beton, maar alleen in zachte steensoorten. Droog boren in baksteen of bijvoorbeeld kalkzandsteen is dus geen probleem.

7 juli 2020

Inschrijven voor de nieuwsbrief