Hoe goed boren in beton en steen?

Boren is niet hetzelfde als boren. Natuurlijk zal het iedereen nog lukken om een gat in een muur te boren. Maar het resultaat zal heel anders zijn. Keukenkasten zijn al van de muur gevallen, vers opgehangen foto's zijn gebroken en de helft van de muren zijn omgevallen bij het doorbreken van de muur voor een antennekabel, omdat boren niet hetzelfde is als boren. Dit artikel is bedoeld om u te leren hoe u correct kunt boren in steen en beton en om basisfouten te voorkomen. Voor een correcte betonboring moet met veel zaken rekening worden gehouden.

De keuze van de boorinzet

Net als bij het schilderen is het ook bij het correct boren essentieel om de ondergrond te kennen. Alleen dan kan de juiste boor worden gekozen - en alleen de juiste boor zal uiteindelijk tot succes leiden. Alleen de ondergrond bepaalt welke boor goed of fout is. Bij gestuukte wanden en plafonds is het echter meestal zeer moeilijk te herkennen welke ondergrond aanwezig is.

Maar voordat je het probeert, kan ten minste één kenmerk met zekerheid worden vastgesteld. Door eenvoudigweg op de wand of het plafond te kloppen, kan worden bepaald of het om een lichte constructie van gipskartonplaten of een massieve constructie gaat. Als het een solide constructie is, blijven de verdere eigenschappen meestal een mysterie tot aan het tweede gat.

Het bestaande boorgruis van het eerste gat geeft nadere informatie over de samenstelling:

  • bakstenen muur - rood boorgruis
  • Kalkstenen muur - wit boorstof
  • Beton - grijs boorstof

De juiste boor voor natuursteen en metselwerk is altijd een steenboormachine met carbide. Voor beton, zoals het vaak op plafonds en vloeren te vinden is, is in ieder geval een betonboor nodig. Zonder dat is het bijna onmogelijk om goed te boren in beton.

Diamantboormachine of klopboormachine

Een klopboormachine is meestal voldoende voor alle boringen in alle materialen - behalve voor betonboren. Toch worden er ook betonboren tot 12 mm dikte verkocht voor slagboormachines. Hoewel er met deze boren wel gaten in beton mogelijk zijn, is het geen pretje. Het kost veel moeite en materiaal, want de boren zijn niet lang bestand tegen deze belasting.

Het middel is een hamerboor - het gereedschap voor het werken aan beton. De hamerboor baant zich schijnbaar moeiteloos een weg door het beton door met een krachtige klap naar voren te slaan. Bij het boren met een hamerboor moet u daarom geen druk gebruiken bij het boren, omdat het hamermechanisme van de hamerboor hiervoor al zorgt.

De grootte van de boor

Om goed te kunnen boren is het belangrijk dat de boorgaten altijd op maat van de deuvel worden geboord. Hoewel deze enkele millimeters langer kunnen en moeten zijn dan de eigenlijke plug, zal de plug het niet houden als het gat te groot in diameter is. Als het gat te klein is, zal de stekker daarentegen geen plaats vinden. Dus als je goed boort, is de grootte wat telt.

Voor het boren

Het boren van gaten in elektrische kabels in de muur kan levensbedreigend zijn! Het is ook niet erg prettig als er waterleidingen of zelfs de verwarmingsslangen van de vloerverwarming worden geboord. Als u niet zeker weet hoe de buizen lopen, controleer dit dan met een meetapparaat voordat u gaat boren. Er zijn meettoestellen waarmee stroomvoerende leidingen, maar ook waterleidingen kunnen worden getraceerd.

Tip: Elektriciteitskabels lopen meestal altijd verticaal of horizontaal en nooit diagonaal van de schakelaar, het stopcontact of de verdeelkast. Maar let op: de controle is hier zeker beter!

Boren in steen en metselwerk

In steen en metselwerk is het boren van de eerste paar millimeters zonder te hameren het juiste ding om te doen, ook al kost het iets meer vermogen. Als deze functies direct worden ingeschakeld, kan de muur of de steen direct bij het boorpunt losbarsten en wordt het kleine gat onbedoeld een krater. Daarnaast worden alleen klinkerstenen, massieve bakstenen en massieve stenen geboord, zodat de slagwerkfunctie pas wordt geactiveerd als bekend is dat deze ook daadwerkelijk aanwezig zijn.

Betonboor

Bij het boren van beton glijden veel doe-het-zelvers naar beneden, net als ze beginnen te boren. Om de eerste paar millimeters van het gat correct te boren, helpt een klein trucje enorm: Een oude boor, een oude grote schroef of iets dergelijks wordt op het toekomstige boorgat geplaatst. Dan ontstaat met een paar, maar krachtige hamerslagen een eerste, minimale inspringing. Hierdoor kan de eigenlijke boor beter op de te boren plaats zitten en wordt voorkomen dat de boor wegglijdt of wegdraait. Het is dan gemakkelijker om in het beton te boren.

Boren bij het doorbreken van muren

Als er een muurdoorbraak nodig is, moet er met bijzondere zorg worden geboord. Vooral bij gebruik van hamer- of hamerfuncties kan bij het doorbreken een niet onaanzienlijk deel van de wand aan de andere kant worden weggeslagen. Indien mogelijk is het aan te raden om van beide kanten te boren. Dit voorkomt dat het oppervlak wordt weggeslagen wanneer de muur wordt doorbroken.

Na het boren

De laatste stap in het correct boren in steen en beton is het uittrekken van de boor tijdens het draaien. Dit voorkomt niet alleen het onbedoeld plakken in beton of steen, maar vermindert ook het risico dat het boorgat bij de ingang uitbreekt als gevolg van het afkanten. Bovendien blijft de draaibeweging van de boor het boormateriaal uit het gat transporteren.

Tot slot wordt het boorstof uit het boorgat verwijderd door het uit te blazen of te zuigen, zodat de deuvel en de schroef ook de nodige ruimte vinden.

Correct boren betekent dat te grote gaten en afgeschilferde wanddelen tot het verleden behoren. Als u deze tips de volgende keer dat u een betonnen gat boort ter harte neemt, kunt u ook genieten van exacte boorgaten!

18 juni 2020