Gaten boren in tegels

Gaten boren in tegels

Het boren in tegels is een delicate zaak, omdat de tegels kunnen barsten of versplinteren. Als boren niet te vermijden is, kunt u hier nagaan hoe u het moet doen en waar u rekening mee moet houden. En als er iets misgaat, hebben we ook nog wat goede tips.

Wanneer moet je gaten in tegels boren?

Het boren van gaten in wandtegels is meestal niet welkom in gehuurde appartementen en moet vaak worden besproken met de verhuurder. Boor daarom alleen gaten in tegels als dat onvermijdelijk is. In de tussentijd zijn er goede lijmoplossingen die het tijdrovende boren kunnen vervangen.

Voorbereiding en benodigd materiaal voor het boren van tegels

Voordat u begint te boren, moet u met een meetapparaat controleren of er zich achter het geplande boorgat water- of stroomleidingen bevinden.

Markeer de positie van het boorgat met een in water oplosbaar potlood en markeer het glazuur van de tegel op dit punt lichtjes met een schrijfnaald of spijker. Gebruik indien nodig een hamer, maar wees zeer voorzichtig.

Plak vervolgens twee stroken transparante plakband van ongeveer 4 cm breed kruislings over de korreling. Dit voorkomt dat de boorgatrand versplintert en vermindert het gevaar dat de boor wegglijdt. Als u geen speciale watergekoelde diamantboor gebruikt, moet u een kom koud water leveren om de boor te koelen.

De juiste boor voor tegels

De keuze van de boor wordt bepaald door de krasvastheid van de tegel. Het geeft aan in hoeverre het keramische glazuur van een tegel bestand is tegen krassen en krassen. De waarden worden gegeven van 1 (zeer zacht) tot 10 (zeer hard). Porseleinsteengoed bereikt een hardheidsgraad van 8 en is daarom een van de hardste vloerbedekkingen. U kunt tegel- en glasboren gebruiken voor het boren van tegels tot de hardheid 3. Nog beter zijn watergekoelde diamantboormachines, die gekoeld worden door een klein waterreservoir. Voor hardere tegels, bijv. porseleinsteen of moderne natuursteentegels, zijn deze volledig uitgeharde boren absoluut noodzakelijk.

Tegel- en glasboren mogen alleen worden gebruikt om door de tegel zelf te boren. Voor de muur erachter moet u overstappen op een normale metselwerkboor, omdat de speciale boren zeer snel bot worden bij het boren in het metselwerk.

Zorg ervoor dat u de hamer of hamerfunctie van uw boormachine uitschakelt voordat u gaat boren. De trillingen veroorzaakt door boren met impact zouden de tegel hoogstwaarschijnlijk beschadigen.

Boor door tegels

Zorg ervoor dat de boor in een rechte hoek staat. Als de boor vastloopt, kan dit leiden tot versplintering. Het is daarom aan te bevelen om een gids te gebruiken. Boor met lage druk en lage snelheid door de tegel heen.

Bij gebruik van normale glas- en tegelboren moet de temperatuur van de boor in acht worden genomen en indien nodig in water worden afgekoeld. Bij gebruik van watergekoelde boren wordt eerst water in een tank gegoten en dit water wordt bij het draaien van de boor naar het boorpunt geleid. Extra koeling is meestal niet nodig, maar u moet om veiligheidsredenen de temperatuur controleren als u voor een langere periode boort.

Wanneer de boormachine het metselwerk heeft bereikt, kunt u opnieuw boren met normale druk en normale snelheid. Als u niet in de onderliggende muur kunt komen zonder deze te raken, kunt u de functie indien nodig weer inschakelen.

Boorfouten corrigeren

Het boren in tegels is een van de grotere uitdagingen voor doe-het-zelvers. Fouten kunnen gebeuren. Als u een fout heeft gemaakt bij het boren van een gat, kunt u dit het beste vullen met speciale plamuur voor tegels. Overtollig materiaal mag alleen licht worden verwijderd met een spatel. Nadat het is uitgehard, maakt u het oppervlak glad met schuurpapier. Als er zeer grote kleurverschillen zijn tussen de vulstof en de tegel, kunt u het gebied bedekken met een spuitverf in de juiste kleur.

Zelfs als de tegel is gescheurd, hoef je hem niet per se te vervangen. In vochtige ruimtes zoals badkamers is het echter raadzaam om de tegel te vervangen, omdat er vocht in de muur kan komen. Elders kan het beschadigde gebied worden afgedekt met een tegelsticker.

24 juni 2020

Inschrijven voor de nieuwsbrief