De doorslijper

De doorslijper

Het kan best lastig zijn om een doorslijper, ook wel een motorslijper of bandenzaag genoemd, te kopen. De keuze is groot en er zijn veel verschillende merken en modellen die onderling erg kunnen verschillen van prijs. De verschillen variëren nogal, de ene machine is krachtiger en de ander is compacter. Hieronder leggen we u onder andere uit wat de verschillen zijn tussen de doorslijpers. Hierdoor hopen we u te kunnen helpen hoe u de beste keuze kan maken voor de machine die het best bij u en u klus past.

 

Kapdiameter

Wanneer u een doorslijper wilt kopen moet u goed denken om de kapdiameter. De kapdiameter is het grootste verschil tussen de doorslijpers. Welke maat zaagblad je erop kunt zetten hangt af van de diameter van de kap. En het zaagblad bepaalt dan weer met welke zaagdiepte kan worden geslepen. De benodigde kapdiameter hangt af van het materiaal dat moet worden doorgeslepen.

Hieronder staat een tabel om een overzicht weer te geven van de diameters en zaagdieptes.

Kapdiameter in mm

Zaagsnede in mm

230

70

300

100

350

125

400

145

 

Bij de kapdiameter geld hoe groter de diameter, hoe zwaarder de motor moet zijn van de doorslijper. Dit is nodig om het benodigde aantal toeren per minuut te halen. Hiernaast zorgt een te klein blad op de motorslijper er weer voor dat het blad te veel toeren maakt en dus sneller slijt. Het is dus verstandig om goed te kijken naar welk materiaal je moet doorslijpen en hier de keus voor de motorslijper op af te stellen.

 

 

 

7 juli 2020

Inschrijven voor de nieuwsbrief