Wat zijn PRCD- en CEE schakelaars?

Wat zijn PRCD- en CEE schakelaars?

 

Bij diamantgereedschap waarbij u nat kunt boren of zagen is er vaak de keuze tussen een CEE-stekker of een PRCD-schakelaar. 

PRCD-schakelaar

De PRCD-schakelaar werkt als een aardlekschakelaar die direct de stroomtoevoer uitschakelt van de machine bij lekstroom. De PRCD-schakelaar is te gebruiken in situaties waar met machines met water ondersteuning gewerkt wordt.

Wanneer de stroom tussen elk type bedrading gelijk aan elkaar is, zorgt de PRCD-schakelaar ervoor dat de elektriciteit goed functioneert. Wanneer er gedetecteerd wordt dat de balans verstoord is, stopt de veiligheidsschakelaar (PRCD) de stroom van elektriciteit. De PRCD-schakelaar vermindert hierdoor het risico van een elektrische schok en zorgt ervoor dat je veilig en beschermd kunt werken. De schakelaar plaats je 30 cm achter de stekker van het product voor een goede werking.

‘PRCD staat voor Portable Residentual Current Device’

CEE schakelaar 

Wanneer een apparaat die van krachtstroom gebruik maakt niet standaard voorzien is van een schakelaar om het apparaat aan en uit te kunnen zetten, heb je een CEE-krachtstroom schakelaar nodig om dit mogelijk te maken. De CEE-schakelaar is een stuk groter en fermer dan een gewone stroomschakelaar en dit zorgt ervoor dat je niet zomaar de krachtstroom per ongeluk aan kan zetten. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn wanneer je grote machines gebruikt met een hoog stroomverbruik. De CEE-schakelaar komt vaak in de vorm van een stevige draaischakelaar waarbij je aardig wat kracht moet zetten om de stroomvoorziening aan of uit te zetten.

De CEE-schakelaar komt in 3 tot 6-polige varianten. De stekkers hebben onder andere verschillende diameters en dus een afwijkend aantal polen. De CEE-krachtstroom schakelaar moet dus worden afgestemd op het type aansluiting van de kabel en stekker. Bij alle CEE-krachtstroom schakelaars staat onderaan bij de specificaties om welk model het gaat, het 3-polig, 4-polig, 5- polig of 6-polige model. Naast dit kan de wijze van monteren en daarmee het aansluiten van de bedrading per variant verschillend zijn. Daarom is het dus handig om al een plan te hebben hoe je de krachtstroom aan wilt sluiten.

7 juli 2020

Inschrijven voor de nieuwsbrief